Sunday, 15 May 2011

Bakar Lemak Tanpa Ganggu Metabolisme



Ok, ramai yang nak tahu how to lose weight cepat, especially bila nak kejar dateline before wedding, majlis-majlis keramaian, etc-etc.

Masalahnya, bila nak kurangkan bereat badan dengan cepat, ramai antara kita tersilap teknik dan akhirnya mengganggu kesihatan dan juga kemungkinan mengganggu system penurunan berat badan  tubuh.  Tubuh manusia ini dicipta sungguh unik dan mempunyai beberapa built-in defense mechanisms yang tercipta untuk melindungi organs utama apabila tubuh mengalami perubahan berat badan yang terlampau mendadak.

 Once these mechanisms mulai masuk campur disebabkan our body sense ada berlaku penuruan berat badan yang terlampau mendadak, bukan sahaja ia secara semulajadi akan melambatkan process slimming malah ia boleh terus menghalang process ini dari berlaku – bahayanya ialah , ia boleh merosakkan system metabolisme dan mengganggu kesihatan; juga mengganggu process penurunan berat badan untuk masa akan datang, in the long run.

So, if you are trying to lose weight quickly, sila pastikan jangan biarkan diri berlapar atau pun mengurangkan calories intake lebih dari sehari-dua. (kecuali puasa kerana tubuh works differently) – ni mesti ramai marah my statement nih.

Kesilapan yang ramai antara kita telah lakukan ialah membiarkan diri berlapar apabila menjalani program menurunkan berat badan, it is the biggest mistakes of all.

Selalunya, despite pesanan demi pesanan ‘jangan berlapar, jangan sekat makan, jangan skip meals’, masih ramai yang tetap melakukannya kerana NAK KURUS CEPAT.  So, below are some few tips for a quick and safe weight loss you can consider:
  • Ni mesti ramai terkejut,  my arwah Opah is right about this, already supported by experts (terror betul knowledge orang zaman dulu, we are talking about knowledge more than 150 years ago, not within 80 years ya)Pastikan minum air putih yang mencukupi untuk tubuh, 3.5-4 liters a day is my recommendation – make sure AIR SEJUK YANG BETUL2 SEJUK, yang mana termampu.  Lebih sejuk air yang diminum, lebih banyak kalori akan dibakar kerana tubuh secara semulajadi akan cuba memanaskan air sejuk tersebut, secara tidak langsung telah menyebabkan tenaga yang disimpan digunakan which means, lemak yang ada akan digunakan untuk process ini.  Untuk mereka yang tak boleh minum plain water, pls add some lemon or lime for better tasteMy personal experience sewaktu berpantang – minum air sejuk dari peti ais!!! Tapi arwah opah pesan, air tersebut sekiranya dari paip, haruslah di masak disejukkan disuhu biasa terlebih dahulu barulah disimpan dalam peti ais.  If mineral water can straight goes to the fridge.  Result? PERUT KEMPIS JEK, tak ada sakit2 badan pun……this is serious, I am not bullshitting.Kepercayaan mengatakan ‘kembang air’ atau perut buncit sekiranya minum air sejuk tidak boleh digunapakai 100% kerana antara punca masalah ini bukanlah disebabkan kerana air, tetapi kerana kegagalan minum air yang mencukupi dan well balanced diet menyebabkan organ dalaman menjadi tidak sihat.  (kembang air selalunya refers to alat peranakan – tak dpt cukup khasiat untuk heal luka, untuk baik pulih system selepas melahirkan akibat dari diet yang tidak seimbang – contoh; nasi + ikan kering + 1 cawan air panas + jamu shj sedangkan diwaktu berpantang tubuh memerlukan good nutrients utk membaikpulih dan juga meningkatkan quality susu badan, sekiranya ini kurang body mudah dehydrated sekaligus merosakkan fungsi organ tubuh.  As for perut buncit disebabkan kerana berlakuny apengumpulan toxin yang tinggi dan air yang dipenuhi toxin = water retention, juga berpunca dari kurangnya air dalam tubuh untuk flush all these things out)
  • Susunatur diet pemakanan yang seimbang setiap hari (look who’s talking?hehehe).  Gunakan lean proteins seperti dada ayam, and lebih bagus lagi amalkan makan ikan.  Daging merah pula, we go back to old ways, mungkin 1-2 x sebulan sahaja.  Banyakkan sayur di dalam diet dan juga healthy nuts like almonds or walnuts.  Cuba pecahkan waktu makan anda into smaller portion, 6 x sehari.  Do not skip your 3 times meals.  Kesilapan ramai dalam process menurunkan berat badan ialah dengan meninggalkan waktu sarapan atau makan malam.  Meninggalkan salah satu dari 3 waktu makan ini secara tidak langsung menggalakkan tubuh go into ‘sick-mode’ – once body translate this ‘sick-mode’ – segala lemak di dalam tubuh akan disimpan, dan tidak dibakar.  We don’t want this to happen.  TEtapi sekiranya berpuasa, pastikan makan sahur dan jgn lengah2kan waktu berbuka puasa – Berpuasa tidak akan mengganggu system pertahanan tubuh, malah akan menguatkan tubuh lagi sekiranya dilakukan – memadai kita mengamalkan puasa Isnin dan Khamis spt saranan agama (bagi yang beragama Islam)

  • Kay, I personally payah nak exercise, but I cannot deny, exercise is important not just for losing weight but also for great health.  But remember this, don’t overdo! We can learn some good techniques melalui videos, youtube, etc – pilih 1 technique yang kita boleh lakukan secara consistent – balancekan antara process membakar lemak dan juga menguatkan otot.  Lakukan senaman at least 3-4 hari dalam seminggu, dan sedikit strength training (ringan to sederhana) sekurang2nya 2 x seminggu.  What ever it is, make sure you do some movements, bagi mereka yang macam I (kena ada gang utk bersenam bagai, do this techniques;   apa2 sahaja kerja yang dilakukan with full intense, bila berjalan langkah tu besar2 as if buat walking marathon, bila angkat pinggan mangkuk gunakan tenaga lengan instead of tenaga tubuh bahagian lain, bila duduk, tegakkan badan dan strengthen muscle bhgn perut, etc – u will be surprised, u will sweat like doing lumba lari 100 meters, full speed!)another way, go for yoga for stretching and breathing techniques, and if you know the way, u don’t need to do so much yoga – just make sure apa2 yang dilakukan seharian inhale and exhale to the fullest, u will be surprised to see some good changes in your body system dan otot2 tubuh.  I have experimented this long time ago, just by doing inhaling and exhaling to my fullest capacity, I sweat a lot just by doing that – u figure it out why! 
  • Lakukan senaman yang kita enjoy dan mampu lakukan setiap hari or at least 3-4 x sehari, melakukan kerja-kerja rumah dengan pantas dan full intense adalah lebih baik dari tidak melakukan apa-apa. So gang, u can’t afford to go for a 3 kilometer run, or do some cycling, or do some cardio workouts? It is okay, I never do that either….but what most important to make sure that we do things, buat pantas, jalan pantas, with full intense, using the right muscle when lifting or doing things, jaga technique pernafasan – all these is a complete way of exercising everyday.  Nenek moyang kita dulu-dulu tak ada all equipments yang ada sekarang to exercise, they just went menoreh getah, bersawah padi, jaga anak, kemas rumah and yet can maintain their weight, so do their techniques cuma extranya zaman sekarang ni kita kena put a little extra effort in our diet. Why, so many fast-fat-food, so go back to basic way is the best way for a good diet.
  • Mesti cukup tidur!!! LOOK WHO’S TALKING AGAIN? Sorry, I am trying real hard to arrange my sleep time, so all of u should too.  Generally we need about 8 hours every night.  If you don’t allow your body to recuperate setiap malam, u will have very little chances to successfully losing body fat quickly and safely.  Scary eh?  Soooo scary, so make sure you sleep at least 6-8 hours every night (not day)Ok-ok, I have experimented this personally and I was so very happy to see body size shrink slightly – but since byk sgt kerja kena buat, I went back to old habit – tidur lambat! – alas an! But will try my very best to ensure quality sleep sepossible yang boleh.
  • Of course, supplements effort sangat-sangat membantu, so Aurabella Slim Juice dan Aurabella Super Fiber dapat menolong anda menurunkan berat badan dengan cara selamat dan sihat, most importantly we want a great body with great health.  These products are designed in such a way that they supports your body with some goodness dan juga merangsang keupayaan tubuh membakar lemak dengan efficient.  Product ini designed to lose weight in between 3-5 kilos a month, sikit eh? We designed these products to make you healthier, improve you skin condition and most of all protect your vital organs.  We can design product that make you lose 20 kilos for your first month but what is the point when in the end your vital organs affected by all the drastic changes right? LONG TERM GREAT HEALTH IS OUR MAJOR INTENTION – u want to lose more than that? Try all the techniques I am sharing with you today.

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget